Program Juni - Nov

Klassiske Koncerter - Aarhus Sinfonietta
27. juli 2018
læs mere »
Se tidligere arrangementer »
 

Født i Horsens Tugthus

1. februar 2018 kl. 19.00

Arr.: Bogby Ebeltoft
Entré 50 kr. (fri entré medl. Bogbyen)

Ikke forsalg ...

”Født i Horsens Tugthus - Danmarks mest afgrænsede kirkesogn”

Foredragsholderen, Niels Ole Frederiksen, er født og opvokset i Danmarks vel nok mest afgrænsede kirkesogn – nemlig Horsens Stats fængsel. Eller som stedet hedder i sin oprindelige og folkelige version ”Horsens Tugt hus”.

Mellem dette kirkesogns ydre afgrænsede hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er Niels Ole Frederiksen født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Det specielle ved dette sogn var også, at sognebørnene ikke kunne løse sognebånd.

Hans far var ikke indsat, men ansat. En lille men dog afgørende forskel. Han blev døbt i det afgrænsede sogns egen kirke – Fængselskirken. Hans far var, da Niels Ole Frederiksen blev født, viceinspektør og blev senere inspektør ved fængslet.

Foredraget kommer med nogle glimt fra tiden efter krigen og halvtressernes Danmark og med nogle af de fanger som foredragsholderen som barn kom i kontakt med. Horsens Statsfængsel var efter krigen fortrinsvis fyldt op med de dømte efter det særlige straffelovstillæg, som blev ved taget i Folketinget i sommeren 1945. De blev kaldt landforrædere, landssvigere, østfrontfrivillige og HIPO-folk – mange af dem opfattede sig selv som politiske fanger.

Det bliver også en beretning om den mest berømte af alle udbrydekonger i Danmark, nemlig den legendariske Carl August Lorentzen. Natten til den 22. dec. 1949 undveg Carl August Lorentzen via en 18 meter lang tunnel ud fra Statsfængslet i Horsens. Over indgangen til tunnelen havde Lorentzen ophængt et stykke pap og skrevet de meget sigende og poetiske ord : ”Hvor der er en vilje, er der også en vej”.
 
 
 
  MINISTERIET • Ebeltoft kulturhus • Nørre Allé 4 • 8400 Ebeltoft • info@ebeltoftkulturhus.dk • tlf.: 86 34 00 33
 
rundtur